-- Genel, Kitap yayınlamak

Kaliteli Kitaplar İçin İpuçları

Yayınlanan kitaplarda kullanıcıların kitap seçerken en çok dikkat ettiği şüphesiz “kitabın vitrini” olan kitaplara ait sayfalar. Okuyucular bir kitabı henüz açmadan önce -bilinçsizce- kitap tanıtımındaki yazım hatalarına dikkat ederek o kitaptan vazgeçebiliyorlar. Tanıtımdaki özensiz yazılar kitabın içeriğinin de özensiz olduğu algısını uyandırıyor.

Kitabyte’ta kitaplarını yayınlarken dikkat edeceğin birkaç küçük ayrıntı ile yazdıklarının daha kaliteli görünmesini sağlayabilirsin. Nasıl mı?

Cümle Bütünlüğüne Dikkat Ederek

Okul derslerimiz için “Bu öğrendiklerim nerede işime yarayacak?” diye hepimiz sorduk. İşte anlatım bozukluğu dersinin işimize yaradığı yer tam olarak burası. Bazen kendimizi yazmaya kaptırırız ve cümlenin başında bir kişiden bahsederken, sonunda hava durumunu anlatırken buluruz kendimizi. Bu durum ne yazık ki okurların hoşuna gitmez çünkü yazarken aklımızdan geçenleri bilemezler ve zaten karışık olan cümle onlar için anlaşılmaz bir hal alır. Okur geri dönüşlerine dayanarak, böyle birkaç cümleyle karşılaşan okurun kitabı okumaktan vazgeçtiğini de belirtmekte fayda var. Unutmadan, anlatım bozukluğu dersinde öğrendiklerimiz, yazdığımız ödevler ve raporlarda da işimize yarar elbette.

İnsanın ev içinde geçirdiği en uzun süre yatak odaları olduğu içinen sık akar alerjeni ile 
karşılaşma yeri de yatak odasıdır.

Yukarıdaki cümleden bir anlam çıkarmak için zorlanan okur yazıyı okumayı burada bırakabilir. Cümleyi aşağıdaki şekilde yazmak bu durumu engeller.

İnsan, evinde en uzun süreyi yatak odasında geçirdiği için, akar alerjeni ile en sık karşılaşma 
yeri de yatak odasıdır.

Noktalama İşaretlerini Doğru Kullanarak

Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor evet ama akıllı telefonlarımızın klavye uygulamaları için aynı şeyi söylemek güç. Bilgisayarla yazı yazarken çoğu zaman sorun yok ancak telefon veya tabletlerin klavye uygulamaları işin içine girince noktalama işaretlerinin durumu gözden kaçabiliyor. Yazdık, cümlemiz bitti, sonuna nokta koyup devam ediyoruz ve hızlı yazayım derken dikkat etmeyince nokta hem son kelimeden ayrı duruyor hem de yeni cümleye bitişik oluyor. Biten her kelimeden ve cümleden sonra boşluk olması gerektiğini biliyoruz ancak bazı uygulamalar bunu bilmiyor. Bu durumlar cümle sonlarında kullanılan soru işareti, ünlem gibi noktalama işaretleri için de geçerli maalesef. Mesaj uzunluğunun problem olduğu zamanlardan kalma iki nokta(yan yana noktalar) alışkanlığımız var mesela. Onun aslı üç tanedir biliyoruz ama yine hızlı yazayım derken gözden kaçırıyoruz. Örneğin;

"Sinirliyim ! Çok sinirliyim !"
 "Gel şöyle otur nedir derdin ? "
 Andre oturmadan masadaki lükörü alıp hepsini içti.

yerine

"Sinirliyim! Çok sinirliyim!"
"Gel, şöyle otur, nedir derdin?"
Andre oturmadan masadaki lükörü alıp hepsini içti.

şeklinde olsa bu parçanın noktalama ve boşluklar açısından bir problemi olmayacaktı.

Yazım Kurallarına Dikkat Ederek

Tabii hepimiz yazmayı biliyoruz ancak internet ve mesajlaşma alışkanlıklarımız yazım kurallarını zaman zaman geri planda bırakmamıza neden olabiliyor. Yazımından emin olmadığımız kelimenin nasıl yazıldığıyla ilgili yapacağımız otuz saniyelik bir araştırma bizi “Doğru yazdım mı acaba?” sorusundan ve eğer hatalı yazdıysak okuru yazdıkarımızdan soğutmaktan kurtarır.

Andre oturmadan masadaki lükörü alıp hepsini içti.

Tabii ki yukarıdaki hatayı fark ettiniz ama hataya burada dikkat çekmek daha doğru. Yalnış yazılan kelimemiz: lükör, “likör” olmalıydı tıpkı “yalnış” kelimesinin “yanlış” olması gerektiği gibi.

Okuyarak

Son ama en önemli maddemiz okumak. Stephen King, Yazma Sanatı kitabında “Okumaya zamanı olmayanın yazmaya da zamanı yoktur.” der. Okuyarak hem bilgi birikimimiz artar hem de hayal gücümüz gelişir. Böylece başkalarına anlatacaklarımız, paylaşacaklarımız, aktaracaklarımız artar. Ayrıca Yazma Sanatı ve benzeri kitapları okuyarak okurları etkileyecek daha farklı yöntemler de keşfedebiliriz. Bunlardan biri “Hikayenin akıcılığını bozmayacak karakter isimleri nasıl belirlenir?” ya da “Bir hikaye daha akıcı hale nasıl getirilir?” olabilir ve King, Yazma Sanatı’nda bunlardan da bahseder.

Üstünde durulması gereken başka ayrıntıların da olduğunu düşünüyorsan lütfen bize yazmaktan çekinme.

Tüm yazım kuralları için TDK’nın Yazım Kuralları Kılavuzu‘nu inceleyebilirsin.

Sevgiler.

Yorumla

Yorum